
Hva slags trøbbel?
De fleste som bruker Lingdys på ungdomsskolen har Feide som eneste påloggingsalternativ, men Feidekontoen din fra ungdomsskolen vil ikke fungere når du begynner på videregående. Du vil trenge en annen måte å logge på med, for eksempel din private epost.
Hva skjer hvis jeg ikke får lagt til eposten min?
Digitalpedagog Anja kan kontakte NAV og Lingdys for å få tak i aktiveringskoden du fikk da du begynte med Lingdys, men det vil ta lengre tid før du får tilbake tilgangen din. Derfor: Legg til privat e-postadresse i Lingdys-kontoen din NÅ mens du er elev på ungdomsskolen, så blir alt så mye lettere til høsten!
Sånn legger du til privat epost:
Her er oppskrift på hvordan du legger til e-posten din. Be om hjelp på skolen din hvis du trenger det!
Du kan gå direkte til www.lingit.no og logge på i nettleseren, eller følge stegene nedenfor:
- Åpne Lingdys på PCen og trykk på “Tannhjulet”
- Velg "Innstillinger

3. Trykk på “Konto og lisens”
4. Velg "Administrer kontoer"

5. Du bli så sendt til Lingdys-kontoen din i nettleseren. Under “Kontoinnstillinger” vil det se slik ut om du har lagt til e-postadresse og Feide.

Hvis det kun er lagt til Feide som mulighet for pålogging her, må du legge til e-post, Google eller Apple. Se i de neste oppskriftene.
For å legge til en privat e-postadresse, gjør følgende:
- Velg “Legg til e-post”
- Skriv inn din private e-postadresse
- Lag et passord til din nye Lingit-brukerkonto. Passordet må være minimum seks tegn, ha minst en stor bokstav, en liten bokstav og ett tall. Hvis du ikke husker passordet til høsten, bruker du “Glemt passord-funksjonen”.
- Les betingelsene, og huk av om du godtar disse.
- Sjekk e-posten din og verifiser ved å trykke på lenken i e-posten fra Lingit. (NB! sjekk søppelposten din dersom du ikke finner e-posten i innboksen).
- Hvis du får opp en feilmelding, se spørsmål 3.
Det er ikke uvanlig at man får opp den feilmeldingen.

Heldigvis er det lett å ordne og nedenfor finner du oppskrift som punkter og i bilder på hvordan du ordner det. Spør en ansatt på skolen eller en voksen om hjelp!
Oppskrift i punkter
- Logg av Lindys i nettleseren, og lukk nettleseren.
- Åpne nettleseren på nytt og gå til www.lingit.no. Trykk på “Logg inn” oppe til høyre.
- Skriv inn din private e-postadresse og trykk fortsett.
- Lag et nytt passord og trykk “Opprett konto”.
- Du får nå en e-post som du må trykke for å verifisere før du kan gå videre.
- Sjekk spamfilteret i e-posten din.
- Trykk “klikk her” i e-posten fra support@lingit.no
- Du får opp et vindu med at kontoen din er klar for bruk. Gå tilbake til siden i punkt 4.
- Trykk “Fortsett”
- Velg “Legg til”
- Velg “Legg til” på linjen med Feide
- Du må nå logge inn med Feide, og vipps er alt i orden!
Oppskrift i bilder
Trykk på bildene for å få fullskjerm. og bruk pilene til å bla videre. Bildeteksten er lik punktene over, og vi har satt inn grafikk som kan gjøre det lettere å forstå hva du må gjøre.
Ta vare på Personlige innstillinger i Lingdys
Innstillinger som valg av stemme og lesehastighet skal følge med brukeren din når du logger på en ny PC på videregående. Dette gjelder kun om du bruker samme plattform, altså fra en Windows-PC til en annen Windows-PC.
Brukerord og erstatningsregler må eksporteres manuelt. Det betyr at om du har lagt inn mange ord i ordlisten eller egne staveregler så må du lagre (eksportere) disse før du er ferdig på 10. trinn om du ønsker å ha disse med til videregående.
Du åpner innstillingene ved:
- Trykk på tannhjulet
- Velg "Flere innstillinger
- Velg "Konto og lisens" på venstre side
- Bla ned til Personlige innstillinger og velg “Eksporter”
3. Gi et navn til filen
4. Velg lagre
Les viktig info om Feide i neste punkt slik at du har tilgang til filen din på videregående.
De fleste elever på ungdomsskolen har en feidekonto. Denne bruker man for å logge på Microsoft sine programmer som Teams, OneDrive og Word. Feide-navnet vil variere litt fra kommune til kommune. I Bodø kommune er den e + fem tall, f.eks. e12343 og e12343@bodoskolen.no
Når du er ferdig på 10. trinn vil denne feide-kontoen du har hatt på grunnskolen avsluttes siste dag i juli. Så får du ny Feide-konto på videregående.
De fleste leverer også inn PC-en man har hatt på ungdomsskolen før man tar sommerferie.
Det betyr at alt du har lagret på OneDrive eller på PC-en og som du ønsker å ha med deg videre til videregående må lagres på en annen måte til du får ny PC og ny feide-konto. Filen du eksporterer fra Lingdys vil være et eksempel på en fil du trenger på videregående.
Spør om hjelp på skolen der du går om du trenger hjelp til å finne ut hvordan du vil lagre dine dokumenter over sommeren.
Når du har fått ny PC og fått lastet ned Lingdys på videregående kan du importere innstillingene dine ved å laste opp filen på samme plass som du eksporterte.
Fortvil ikke om dette punktet høres vanskelig ut. Du vil få hjelp til å laste ned Lingdys og importere innstillingene om du ønsker det!
Du og din dysleksi på videregående.
Til høsten får du utlevert PC-en du skal ha på videregående. Da kan du selv laste ned Lingdys herfra: Nedlasting - Lingit. Deretter logger du inn med privat e-postadresse, og legger til den nye vgs-feidekontoen din som påloggingsmetode i Lingdys.
Du trenger IKKE å forstå alt dette med Feide, og du vil få HJELP til å laste ned Lingdys når du begynner hos oss.
Alle elever som har dysleksi og som begynner på Bodin videregående får tilbud om veiledningstime og oppfølging hos digitalpedagog Anja. Du får tilbud om digitale lærebøker, og du får tilbud om opplæring og oppfølging i bruk av Lingdys og andre digitale verktøy for lesing, skriving og læring. Kontaktlæreren din vil hjelpe deg å booke den første timen, og spør gjerne kontaktlæreren om dere kan booke time hvis du blir utålmodig.
Mer om livet på Bodin
Les mer om hvordan vi som skole jobber med å tilrettelegge for elever med dysleksi og andre lese- og skrivevansker her: Vi er i gang med arbeidet om å bli sertifisert som dysleksivennlig skole - Bodin vgs
Hvis du lurer på mer angående skolestart på videregående, så kan du snike på denne siden: Ny på Bodin høsten 2024- Bodin vgs PS: Den vil bli oppdatert når vi nærmer oss sommeren