OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

På konferanse med morgendagens forskere

Galileoprisen - prisen for beste forsøksdesign - gikk til gruppen som undersøkte flygeegenskapene til ulike papirfly, ved Alexander Bourmistrov, Vetle Widding og Tobias Pettersen. Hegle Kristoffersen Hvilke egenskaper gjør at et papirfly flyr langt? Er fersk hønsegjødsel er bedre enn hønsegjødsel fra butikk? Avgangsklassen på Teknologi og forskerlinja på Bodin videregående har de siste månedene jobbet med et selvvalgt forskningsprosjekt. Denne uka presenterte de prosjektene sine for en jury av fagfolk og forskere.  

Funnene ble presentert på årets Bodinkonferanse torsdag 25. februar. Bodinkonferansen er en posterkonferanse der elevene presenterer og forsvarer sine prosjekter foran et større publikum, slik det er vanlig på vitenskapelige konferanser. Konferansen ble i år arrangert for fjerde gang.  

Fagjury og priser 

Årets jury besto av professor Monica Brinchmann fra Nord universitet, førsteamanuensis Kjetil Korsnes fra Nord universitet og daglig leder i BioVivo, samt Mufrid Krilic som er Senior Software Developer hos DIPS. De hadde flere høythengende priser å dele ut: Leonardoprisen gikk til den gruppen med best poster (visuelt uttrykk), Galileoprisen til den gruppen med det beste forsøksdesignet og variabelkontroll og Roslingprisen til de beste formidlerne. Petter Smart-prisen deles ikke ut hvert år, men kan tildeles dersom juryen lar seg imponere på annet grunnlag enn det som dekkes av de øvrige prisene. 

Selvvalgte forskningsprosjekter 

I år har elevene blant annet forsket på hvilke egenskaper som gjør at et papirfly flyr langt, om fersk hønsegjødsel er bedre enn hønsegjødsel fra butikk, om te kan brukes som plantenæring, kjøling av CPU i en datamaskin, utvikling av kunstig intelligens som skal avgjøre om noen er mann eller kvinne ut fra hvordan noen svarer på 20 nøye utvalgte spørsmål, om hvordan synet påvirker smaken av seigmenn, om konkurranseinstinkt og smerte, bærekonstruksjoner og brann samt rakettdrivstoff.  

Juryens arbeid 

Under konferansen måtte elevene svare på spørsmål knyttet til prosjektene sine. Den eksterne juryen behandlet elevene som om de skulle være studenter og ikke elever ved en videregående skole, og sparte ikke på noen ting da elevene ble utfordret faglig.  

Etter konferansen fikk alle gruppene grundig faglig tilbakemelding knyttet til sine prosjekter. Også dette var utfordrende for elevene, for de ikke fikk anledning til å svare på kritikken, bare et valg om å ta til seg det som ble sagt og bli bedre naturvitere, eller gå glipp av den muligheten.   

Konferanse med strenge smittevernregler 

Besøkende på konferansen var elever fra forskerlinjas andreklasse, lærere, ledere ved skolen og andre interesserte på skolen. Rektor Geir Næstby var svært imponert både over kreativiteten og hva elevene hadde klart å finne ut. Ikke minst ble formidlingsevnen og engasjementet til elevene lagt merke til.  

Faglærerne i faget Teknologi og forskningslære 2, Arne Kristian Nordhei og Håvard Hilding, er svært stolte av hva elevene har fått til.